יום שבת, 5 בדצמבר 2009

רוק בבית הילדים



 בני קיבוץ צעירים הם אחד המגזרים הנושפים בהתלהבות על הגחלת הלוחשת של הרוק הקלאסי. מה שהחל עם תופעת המתנדבים בשנות ה-60', התפתח לזרם עיקש ועצמאי בשנת 2010


כשהיא שאלה איפה האח השלישי סיפרנו שהוא בסיני. היא הנהנה, "אה, במילואים". אז הבנו שהקשישה שהצטרפה אלינו לשולחן החג, כבר לא לגמרי צלולה ובטוחה שסיני עדיין בידי ישראל.
שנה לאחר מכן, ב-92', היינו בהרכב מלא – שלושת הבנים - מסביב לשולחן הפסח בחדר האוכל בקיבוץ, אבל היא התעקשה שמדובר בשתי בנות ובן. הבנו שעכשיו גם הראיה התדרדרה, אבל היה בסיס לטעותה: לשניים מאיתנו היה שיער ארוך, ממש כמו של בנות. או של פריקים, לפני הסכם השלום עם מצרים ואחריו, יש דברים שלא משתנים, ואחד מהם הוא מאפיינים באסתטיקה של הנעורים בקיבוץ. רבים מהם אוספים תקליטים, חוגגים לג'ימי הנדריקס ימי הולדת, ומקשיבים באדיקות גדולה לרוק קלאסי, מתקדם, ונגזרותיו; מסתובבים יחפים ובצווארון פרום – וניזונים בעיקר מהמורשת התרבותית של הסיקסטיז.
כדי להמחיש את גודל החידה נותר רק לנסות דמיין את אותם צעירים מעריצים להקות גברים עם קולות גבוהים, ונועלים נעליים מבריקות. גם פאנקיסטים הם מחזה נדיר בקיבוצים, והמעטים שקיימים מעדיפים לבלות את זמנם בעיר הגדולה.
ההבדלים אמנם מיטשטשים, ובין העירונים לנערים שגדלים בקיבוצים של היום כבר לא מפריד הרבה, ובכל זאת שוררת בקיבוצים עדיין רוח היפית, זרוקה משהו, ועד היום תמצאו את הדברים הנ"ל תקפים.

המתנדבים
"יש בהחלט קשר עמוק בין הקיבוצניקים לרוק הקלאסי ולסיקסטיז, והוא חזק למדי בקיבוצים רבים" אומר אורי בש, 34, שגדל (וחי כיום) בקיבוץ מעברות. בש הוא אספן תקליטים ומנהל חנות המוזיקה "קצת אחרת" בתל אביב. אחד המאפיינים הבולטים של הנטייה לרוק הקלאסי הוא כידוע צבירת אוסף תקליטים מתאימים, ובש מספר כי גם היום הוא פוגש קיבוצניקים בני 16, ו"נדהם כל פעם מחדש איך הם מכירים איזה תקליט אזוטרי שבמקרה לגמרי הם מצאו אצל הדוד או אפילו אצל הסבא שלהם בקיבוץ". "כאחד שנולד לתוך העולם הזה ומציע את המוסיקה הזאת כעניין שבשגרה", הוא אומר, "אני חושב שהחוליה המרכזית בקשר הזה היא המתנדבים בקיבוצים".
מתנדב בקיבוץ מעברות ב-1975. הצילום באדיבות אורי בש
"אצלנו בקיבוץ", ממשיך בש, "הגלים הגדולים של המתנדבים בסוף שנות השישים הם שהפכו את הקיבוצים למרכזי המוסיקה החדשה של ישראל. הם הותירו מאחוריהם את אוסף התקליטים שלהם לפעמים, או לפחות חילקו כמתנות פרידה רבים מהם. המוסיקה נותרה בשטח הקיבוץ ובמשך השנים היא התנקזה אל חדרם של הצעירים שהביעו עניין בכל קיבוץ. הם החלו לאסוף תקליטים וחקרו את המוסיקה יותר לעומק ולרוחב".
גם המוזיקאי אלי לס, שגדל בדגניה א' והיה כנער מנהיג של כמה להקות שהתבססו על גרסאות כיסוי מלאות הערצה לשירי רוק קלאסי, מסכים. "המתנדבים באו הנה בסוף הסיקסטיז, בדיוק כשצעירי הקיבוצים היו בשלים להוסיף על השיתופיות והציונות גם סקס וסמים. הרוק'נרול היה פשוט חלק מהעניין".

הנוף
דרור צביסון, גם הוא פליט סיקסטיז ברוחו, בן 32 מקיבוץ שומרת, מציין את האוירה המשוחררת, המרחבים החקלאיים והחגים, שכללו ישיבה משותפת על הדשא כהסבר. "בחגים הדשא המרכזי של הקיבוץ היה נראה כמו וודסטוק", הוא אומר.
לנוף הגיאוגרפי השפעה מכרעת על אופי המוסיקה הנוצרת והנצרכת במקום מסוים כמובן. לנוף החקלאי, הפתוח והטבעי בקיבוצים התאימה מוסיקת הרוק פולק האמריקאית כמו יונה לסמל השלום.
גם המהלך האידיאולוגי של חזרה לטבע חפף ערכים שממילא היו מושרשים לכאורה בקרב הדור השני בקיבוצים. המבט הישראלי, שממילא בשנות השישים מערבה, לא פסח על הקיבוצניקים. הם ממילא כבר ניסו מהרגע הראשון להשתחרר מהתרבות המזרח אירופאית, שסימלה לצברים הקיבוצניקים את הגלותיות, והסיקסטיז היה מהבחינה הזאת לבני הדור השלישי מה שהציונות הייתה לבני הדור הראשון והשני.

האחים הגדולים
יוני כדן מחיפה, מוסיקאי (פית/קית), אומר שהתופעה היא קודם כל ישראלית". "צעירים חילונים בישראל ביססו את תחושת השייכות לעולם המערבי בשנות השבעים על ניכוס המוסיקה הפופולארית אז, כלומר מה שנקרא מוסיקה של הסיקסטיז".
ובמה בכל זאת התייחדו הקיבוצניקים?
"קודם כל הקיבוצים היו חוד חנית תרבותי כך שההשפעה שלהם הייתה רבה. אני גם חושב שהמוסיקה והתרבות של ההיפיז עסקה הרבה בדברים שהעסיקו את הנוער בקיבוץ: הרעיון השיתופי, האינדיבדואליזם והיחיד מול החברה והתנועה".
ואיך אתה מסביר את התגלגלות העניין? את העובדה שגם בימינו, על במות בפאבים והמקלטים בקיבוצים, כשיש הופעה חיה, היא לרוב תהיה חיקוי, או מושפעת באופן בולט מהמוסיקה ההיא?
"נערים מחקים את האחים הגדולים שלהם. כך זה מתגלגל מדור לדור וזה טבעי. בפריפריה בכלל ובקיבוצים בפרט, השפעות חיצוניות לא מחלחלות מהר, והסיקסטיז נשאר הדבר הגדול האחרון שקרה. החיפוש והאימוץ הראשוני של התרבות ההיא היה נועז ומרדני, וברור שהדור של אחרי 67' לא ידע מה הוא רוצה אבל ידע שהוא לא רוצה להיות כמו ההורים שלו".
הכותב אסף גפן הוא יוצא קיבוץ מסילות. "בטוח שיש קשר למתנדבים", הוא אומר, "אבל גם בשנות השמונים היו המוני מתנדבים והם נקשרו לקיבוצניקים בכל צורה אפשרית, ובכל זאת המוסיקה והאסתטיקה של השנים ההן באו וחלפו".
אולי הקיבוצניקים פשוט לא אהבו את האופנה הזאת?
"כן, מדובר בכל מקרה על מאפיינים חיצוניים. אני חושב שהנטייה ההיפית ל'זריקות', מלשון זרוק, היחפנות, הבגדים הבלויים, הלינה בשקי שינה בצדי הדרך. משהו בכל זה קורץ לקיבוצניקים עד היום, שוב, מבחינה אסתטית. זו אסתטיקה שבה חלק גדול מהעניין הוא חוסר החשיבות של האסתטיקה. בקיצור, מראה מטופח ומוקפד זה ממש לא קיבוצניקי, זרוק – כן."
מראה מוקפד גם לא נחשב גברי.
" לא קיבוצי ולא גברי. התרבות ההיפית הייתה בסופו של דבר מצ'ואיסטית – אחד הביטויים המובהקים של זה בישראל היו אורי זוהר וחבורתו, שיצרו קולנוע מאוד מצ'ואיסטי - וזה התאים גם לקיבוצניקים".
זה גם מסביר אולי את ההתרחקות מהחלקים של התרבות ההיפית שהתעסקו במיניות באופן חתרני.
"כן. אהבה הטרוסקסואלית וחופשית זה משהו שחברה מצ'ואיסטית מאמצת בקלות. עיסוק יותר מורכב במיניות ומגדר זה משהו אחר".
אז זה אימוץ שטחי של התרבות?
"שטחי וחיצוני. כנראה שהיו דברים חיצוניים שהקיבוצניקים אהבו ואוהבים לאמץ. הצד הזרוק של הסיקסטיז"
ומה עם האידיאולוגיה?
"אין לזה שום קשר לאידיאולוגיה, הרי מדובר בחבר'ה שמיד אחרי הפאזה ההיפית שלהם הולכים לצבא ואז טסים לאמריקה כדי לעשות כסף במכירות בקניונים".
אז בעצם מדובר בשמרנות?
"טוב, הקיבוצים תמיד יישארו קצת שמרנים מעצם הריחוק מהמרכז. בתחילתם הם היו אוונגרד אבל זה היה היוצא מן הכלל המעיד על הכלל – פריפריה היא לרוב שמרנית הרי.
אני חושב שהקיבוצניקים נהנים מהתדמית של 'ישראל של פעם', ומשמרים אותה, ומבחינה מוסיקלית אפשר בהחלט לראות את זה".
שירה בציבור?
"אולי. אולי בקרב הדור הצעיר הרוק הקלאסי הוא אובססיה שמרנית כמו ששירי ארץ ישראל הם לותיקים יותר".

הקיבוצ-פריק
במפגש בין התרבות הישראלית-צברית-אשכנזית-חילונית ומיליטנטית, כפי שהתבטאה בעוצמה בדמות הקיבוצניק, עם צעירי המערב שהגיעו לארץ, ובעיקר לקיבוצים, החל ב-67', נוצרה הכלאה של היפי ומזרח תיכוני.
הקיבוצ-פריק מתהלך במכנסי צבא גזורים בגובה הברכיים, מקשט אותם בציורי סמל השלום העולמי, מגדל שיער ארוך רק כדי לגלחו יום לפני הגיוס. הוא יתגייס, אבל ילך לחטיבות הנח"ל או הצנחנים. שם יוכל לשמור על חלק מעקרונותיו – למשל הנטייה לרוק, והריחוק ממוסיקה מזרחית, כמו שיש בגולני לדוגמה.
הציווי ההיפי לטייל בחופשיות וספונטניות ולנסוע בטרמפים משתלב יפה באתוס הצברי של החייל הבודד בדרך לבסיס המרוחק ובמסעות הצבאיים להכרת הארץ דרך הרגליים. תחליפו את הנשק הצבאי בגיטרה ותגלו משהו דומה.
השירות הצבאי מזמן גם את המפגש האינטנסיבי הראשון עם בני גילו ממקומות אחרים בארץ, ושם יוצא לאור עוד מרכיב מרכזי שקשור להעדפות התרבותיות: הבדלה והתנשאות. בעוד שבאמנויות שונות יש מדדים מופשטים לסיווג, אצל נערים חובבי רוק קלאסי יש מדדים מאוד ברורים. "איף איטס אפטר סבנטי סרי – איטס נוט פור מי" הוא בהרבה מקרים המוטו של הרבה חובבי מוסיקה קיבוצניקים. בקרב הקיצוניים יש זלזול מוחלט בכל הדברים שקרו מאז הרוק הטהור ההוא.
אולי בלילות שישי בדיסקו של הנעורים בקיבוץ כבר לא מושמעים ביצועים נדירים של לד זפלין, והמגה-בארים הקיבוצניקים עברו עם השנים להשמיע מוסיקה שלא תבריח את העירונים שמגיעים. אבל כשזה מגיע לצרכני המוסיקה הכבדים בקיבוצים, הסיכוי שיאמצו את הרוק הקלאסי משנות השישים והשבעים הוא עצום, ביחס לחבריהם בקצוות אחרים של הארץ, וכנראה בעולם כולו. גם תרבות הטראנס חזרה לאותם מקורות, וכוללת בתוכה מחלק גדול ממאפייני התרבות ההיפית - בתוספת הסמים שהשתכללו - וגם לה יש השפעה רבה בקרב קיבוצניקים צעירים (וישראלים בכלל). אבל נדמה שמסיבות טראנס והתרבות הנלוות באו והלכו, ונשארו נחלתם של שכבת גיל מצומצמת. הרוק נשאר.





לקחת את וודסטוק
על תרבות ההיפיז וההשפעה על התרבות הישראלית
פסטיבל וודסטוק. השתלטו על המערב באהבה (מתוך הסרט)


בקצרה, אפשר לומר שמוסיקת ההיפיז הייתה האחרונה שהשתלטה על המערב ושגם שאבה את השראתה מהמרחבים הפתוחים והטבע. בעצם, גם תרבות הטראנס חזרה לאותם מקורות, וכוללת בתוכה מחלק גדול ממאפייני התרבות ההיפית - בתוספת הסמים שהשתכללו - וגם לה יש השפעה רבה בקרב קיבוצניקים צעירים (וישראלים בכלל). עם זאת, נדמה שמסיבות טראנס והתרבות הנלווית להן באו והלכו, ונשארו נחלתם של שכבת גיל מצומצמת. הרוק נשאר.


נראה, שהרוק הקלאסי הוא הסוגה המוזיקלית הפופולרית הכי משפיעה במאה הקודמת. הוא נוצר ממפגש המוזיקה השחורה, הבלוז והג'אז, עם מוסיקת העם האנגלוסקסית (פולק). ההיתוך המרתק התרחש, ולא במקרה, בקרב המעמדות הנמוכים. המוזיקה השחורה נחשבה לבזויה, אבל דיברה אל לבם של זמרי העם הלבנים, שהיו אמנם עניים לרוב, אבל בעלי תודעה מעמדית מפותחת.


בוב דילן, יהודי מהמעמד הבינוני, מייצג בצורה אולי הכי טובה את המהפכה. הוא אימץ ביוגרפיה וחזות של טרובדור, השתמש בשיריו במוטיבים של בלוז והוסיף טקסטים מושחזים, חלקם אורבניים וחלקם דווקא נוטים למרחבים של אמריקה. כשהוא עבר להשתמש בכלים חשמליים על הבמה, במקום הכלים האקוסטיים המסורתיים, תפסה המהפכה כיוון חדש.


התהליך הגיע לשיאו בשנות השישים המאוחרות ובשנות השבעים המוקדמות, כשהסוגה אומצה בחום על ידי המעמד הבינוני הלבן באמריקה ובאירופה. להקות וזמרים הפכו מפורסמים ועשירים, ופסטיבלים גדולים צצו בכל פינה.


מילות השירים ורוחם נגעו ברוב המקרים בתשוקה לחופש, בהתנגדות לאלימות, באהבה חופשית, בסלידה מהבורגנות. התרבות הנלווית כללה בגדים רפויים וצבעוניים, התמסרות לשוטטות, שימוש בסמים ועוד.


לקראת סוף שנות השבעים דברים החלו להשתנות, המוזיקה ההיפית כבר הייתה מיינסטרים, ותנועות מוזיקליות ותרבותיות קמו כנגדה. אבל עד היום היא נחשבת כמשפיעה ביותר, וקשה למצוא כיום מוזיקאי שיכחיש את ההשפעה העצומה של התקופה ההיא עליו.


הדוגמאות הכי טובות לחדירת המוזיקה, שפעם הייתה אוונגרד, לזרם המרכזי, מתרחשת בימים אלה בישראל. להקת רוקפור - להקה ישראלית שידועה בניסיונות שלה לשחזר את הצליל של שנות השישים - גויסה לצורך הפקת האלבום של נינט טייב. ועיריית רמת השרון הפיקה חגיגה לכבוד 40 שנה לוודסטוק.


התפרסם גם בהדף הירוק ובמגזין אחר

יום שני, 31 באוגוסט 2009

אבן דרך





 ברני פינק מיזרעאל נולד בדרום אפריקה לאב קצב ולאם תופרת. אחר כך עלה לארץ, וכשחרש את שדות העמק בצעירותו, נתקל באבן גדולה. היתקלות הזאת הובילה לקריירה ענפה של פיסול באבן. עתה, בגיל 67, הוא זוכה לתערוכה מקיפה במוזיאון הפתוח בעומר, ונותן לחלל העוטף את היקום תפקיד חשוב: הוא מופיע ונבקע בתוך הפסלים עצמם


פינק בסטודיו
"אתה חייב לראות את השירותים", אומר לי ברני פינק, 67, יזרעאל, ומוביל אותי למקדש קטן, מוקף צמחייה ומתוכנן כך שהעמק נפרש בפני מי שיושב על האסלה, מבעד לחלון שקוף. גיליונות של מגזין מסעות פזורות בשירותים, אבל לא צריך אותן. נוף העמק המהפנט אכן נשקף מבעד לחלון ולענפי ההרדוף.


מול העמק הזה חי ויוצר ברני פינק כבר שנים רבות. מכביש הכניסה לקיבוץ כבר ניתן לראות את הרמזים - פסלים זרועים על צלע הגבעה - לשטח הנעים של פינק, אבל רק מי שמכיר יעלה ויתוודע לבית המלאכה הקסום שלו ושל בנו עומרי. מיקום הסטודיו, בניתוק מסוים מהקיבוץ, בין שמים לארץ, הוא חלק מזהותו של ברני, שתערוכה מקיפה של עבודותיו, המלווה בקטלוג מהודר, נפתחה לאחרונה במוזיאון הפתוח בעומר. הפסלים שלו, העשויים מאבני המקום מדברים על חללים ריקים ועל גופים שאינם קיימים עוד.


ברני מגיש קפה מבושל. "כשחזרתי משנת ההשתלמות באיטליה, גיליתי שהקיבוץ מכר את עדר הכבשים. החלטתי להפוך את הדיר למקום לפיסול. לקחתי שולחן, שמתי אבן והתחלתי לפסל. מאז טלאי על טלאי על טלאי, התפתח המקום".


העברית של פינק עטופה במבטא דרום אפריקאי חינני, ומתובלת בטעויות קלות ובמילים באנגלית. כל זה בתוספת המראה החיצוני המרשים, שכולל כרס, זקן עבות, שיער ארוך ועיניים המסגירות את השובבות שלו.


הסטודיו, רחב ידיים ורב חדרים וגומחות, גדוש בעבודות מגוונות של ברני ושל עומרי ("הוא התחיל לפסל איתי. אני הייתי בן 27 והוא בן חמש").


יש חדר הסבה נוח ומפתה, בסגנון האקלקטי של מחסני הענפים החקלאיים - ספות שונות ומשונות, שולחן גס ומזמין - וגם מערכת תופים, מגבר וגיטרה חשמלית.


"זה גם מקום למסיבות, לעשות על האש, ואפילו לשמוע ולנגן מוזיקה חיה", מסביר ברני. בחוץ ממשיך הבלגאן היצירתי - פינות ישיבה מסותתות באבן, פסלים בשלבים שונים של גימור פזורים סביב, וגם מתקנים לעבודה במתכת ובאבן. מלבד ברני ובנו, עובדים במקום גם תלמידיו של ברני לפיסול.


להכיר את ברני


"הרבה אומרים ששמעו על ברני, לכולם השם נשמע מוכר, אבל בעצם לא רבים התוודעו לעומק העבודות שלו", אומר האוצר יניב שפירא, בן קיבוצו של פינק, שמאמר שלו גם מופיע בקטלוג, "התערוכה והקטלוג הם באמת הזדמנות מצוינת".


פינק נולד בדרום אפריקה, ב-1942, לאב קצב ולאימא תופרת. בגיל צעיר הוא הצטרף לתנועת הנוער הציונית "דרור". במסגרת התנועה הוא שהה כשנתיים במחנה הכשרה מחוץ ליוהנסבורג, ושם בין היתר התוודע לאוכלוסייה השחורה הענייה. הוא הזדהה עם מצוקותיה ועם מאבקה בשלטון האפרטהייד, ואף צייר רישומים שתיארו את אורחות חייהם של השחורים, אבל לא ראה בהם חשיבות והם אבדו.


ב-1962 הוא עלה לארץ עם גרעין אלון ונשלח ליזרעאל. מאז הוא שם, נשוי לדורית פינק, אשת חינוך מפורסמת בעמק, בת חיפה שהגיעה ליזרעאל כבת גרעין. "הבנים שלהם היו באימון מתקדם, והבנות באו לבדוק מה קורה בגרעין של האנגלוסקסים", הוא נזכר.


את הגרעין של פינק לא גייסו, והחליטו שיישאר במשק כדי להגן במקרה הצורך ולשמור על החוסן הכלכלי והחברתי. פינק עבד בשדות, ומאוחר יותר ניהל את ענף הכותנה במשך שנים.


ארבעת אחיו של ברני עלו גם הם לארץ (כולם עברו ביזרעאל), והוריו היו חברים בקיבוץ במשך שנים. "אמרתי להם: 'תעזבו הכול ובואו לקיבוץ'", הוא נזכר. הם באו רגע לפני מלחמת יום כיפור, ונשארו עד סוף ימיהם". אימו שימשה תופרת ואביו היה אחראי על צי הרכב.


לברני ולדורית יש שלושה בנים, עומרי, הבכור, ערן, בן 41, שנשוי ביפן לאישה מקומית, ועודד בן ה-35, שעובד כיום בתאילנד.


מאז 1971 מציג פינק את עבודותיו בגלריות ובמוזיאונים בארץ ובעולם. פסלי חוצות שלו מוצגים גם הם במקומות רבים בארץ, בסין, בקנדה, באיטליה בטורקיה ועוד.


כבר הרבה זמן אתה אמן במשרה מלאה.
"כן. ההרכב החברתי של יזרעאל, צברים ואנגלוסקסים, יצר פתיחות חברתית גדולה, וזה מאפשר למישהו כמוני לעבוד, כבר 35 שנה, באמנות למען האמנות, ולא בגלל שאני צריך להכניס כסף".


ואין קנאה או צרות עין מצד חברים?
"פה ושם איזה חבר ישאל ככה 'מה נשמע, ברני? יש איזה פרויקט חדש?' ואני יודע שהוא מתכוון 'ממזר, אתה מכניס משהו לקופה?', אבל זה היוצא מן הכלל".


ואכן, למחרת הפתיחה של התערוכה הגדולה בעומר, ברני מקבל הרבה לחיצות ידיים מחברים בחצר הקיבוץ. גם אוטובוס מלא חברים מיזרעאל הגיע ורבים הגיעו באופן עצמאי. בין היתר, אנה וסטאס גברילוב, המוזיקאים מיזרעאל, שכתבו וביצעו יצירה מיוחדת בהשראת עבודותיו של ברני. "את היצירה שלהם יוכלו גם למצוא ולנגן מחדש בעוד מאתיים שנה, ואני מאמין שזה ירגש אנשים גם אז. גם אם יגלו את אחד הפסלים של עומרי או שלי עוד מאתיים שנה כאן באזור, זה יהיה גילוי מסעיר. לשמחתי, כאן ביזרעאל הרבה אנשים מבינים את זה, ומאפשרים לתרבות לפרוח".


בין שמים לארץ


גם בבית המטופח של משפחת פינק אפשר לחוש את המגע של ברני בכל מקום. הרצפה, לוח השולחן, שלד הספות וחלק מהמחיצות עשויים לוחות אבן לבנה וחלקה, מעשה ידיו.


ברני מספר, שבעצם, ההתנסות הראשונה שלו בפיסול באבן הייתה תוצאה של מפגש אקראי. במהלך חריש בשדה העלתה מחרשתו סלע גדול, שצורתו עוררה בו רצון להמשיך ו"לטפל" בו. האתגר שהציב לעצמו היה לחצוב חלל משני צדי האבן, תוך הימנעות מסדיקתה או שבירתה. משהשיג את מבוקשו, הפכה האבן לחומר הפיסול המועדף עליו.


מאוחר יותר, מאמצע שנות ה-70, התנסה פינק בפיסול בסוגי אבן שונים, בהם גרניט, שיש, גיר ובזלת. הוא יצר הכלאות בין סוגי אבן, טקסטורות וצבעים מנוגדים, שהתמזגו אלה באלה לכדי פסלים מופשטים ובעלי אסתטיקה מוקפדת, שבכמה מהם אפשר לזהות גם דמויות של אם וילד, או של איש ואישה.


בתערוכה הנוכחית, "זרעים קוסמיים" שמה, משחק תפקיד חשוב החלל, העוטף את היקום. הוא מופיע ונבקע בתוך הפסלים עצמם. העבודות הן בממדים משתנים, עשויות מחומרים שבהם מתמחה פינק, אבן ומתכת כבדה. הזיקה לגרמי שמים ולעולם הדימויים, שנגזר ממושג ה"חלל" בשפה האנושית, נוכחת ופורעת את הדימיון ואת החשיבה.


בשיחה עם אוצרת המוזיאונים הפתוחים, רותי אופק, ועם גבריאל מענית, שהיה אוצר המוזיאון וילפריד ישראל בקיבוץ הזורע, מסביר פינק כי הוא מודע לכך שהוא מושפע יותר מהפנטזיות שלו לגבי החלל מאשר ממנו ישירות.


מה שעומד בגרעין העבודה היא העובדה שמשכה את תשומת לבו: לעתים, גרמי שמים רחוקים נצפים על ידנו, אף על פי שלמעשה, הם כבר לא קיימים. חלק עיקרי מהפסלים הוא בעצם חלל, חורים. "מה שאני עושה לא נובע ממה שאירע, אלא ממה שאני, כאמן, יוצר מהנושא. זהו בעצם הנשוא. כשאתה עושה חור, זהו היפוך, הנגטיב של משהו מוצק. כאשר הכוכב שלם הוא קיים, אבל מה שאנחנו רואים בטלסקופים הוא מצב שכבר אינו קיים במציאות. כלומר, מה שנשאר הוא כוכב נעלם. זו אינה מחשבה אינטלקטואלית. אני עושה את הנגטיב של האמיתי. מה שנשאר זה חור", אמר בשיחה.


ואכן, פסליו של פינק, בעיקר הסדרה המוצגת כעת, מלאים חורים. למעשה, נדמה שמאז שהוא "טיפל" באבן הראשונה ההיא, הוא עושה כרצונו בחומרים שבהם הוא עובד, עד שנדמה כי הם עשויים מפלסטלינה.


הכול מעניין


פרט למפגש עם האבן, העבודה בשדות גם לימדה קצת מלאכות אחרות, כמו ריתוך ומסגרות. ב־1977 הוא יצא להשתלמות בת שנה בעיירה פייטרסנטה שבאיטליה, אחד ממרכזי פיסול האבן הגדולים בעולם, וכאמור, בשובו משם הקים את הסטודיו.


המפגש עם פסלי אבן ממדינות שונות וההיכרות הקרובה עם יצירתם השרישו בו את השתייכותו למשפחת 'פסלי האבן'", כותב יניב שפירא בקטלוג. "הוא הבין כי האיכויות הטכניות והאסתטיות של פסליו אינן נופלות מאלה של רבים מעמיתיו, ועם זאת חש צורך למצוא נתיב וזהות עצמאיים משלו".


בריאיון שהתפרסם בעלון הקיבוץ, עם שובו מאיטליה, אמר פינק: 'התקופה הזו יצרה אצלי מחדש את הרצון להכיר, לדעת ולגלות את האבנים של הסביבה שלנו ושל הארץ בכלל - בזלת, אבן גיר, גרניט".


העיסוק בסביבתו הקרובה התבטא באותה תקופה, לא רק בהיכרות עם תכונות האבן המקומית, אלא גם במבט לעבר נופי העמק: גבעת המורה, רכס הגלבוע והר תבור. באותן שנים הוא יצר סדרת פסלים של כיפת התבור, שכללו שילובים בין אבן לברזל והוצגו, בין השאר, בתערוכה "חיפוש הזהות" שאצר עמוס קינן בתפן (1988). במקביל,החל פינק לחקור את עברו הקדום של תל יזרעאל, הגובל בקיבוצו, ונעזר בממצאים שהעלו החפירות הארכיאולוגיות שהתקיימו במקום באותה עת. ב-1988 הציג פינק במוזיאון לארכיאולוגיה אזורית וים־תיכונית בניר דוד פסלי מזבחות, מקדשים, שעוני שמש וגלגלי מזלות - השפעה ברורה מהעבר העשיר של תל יזרעאל.


ציון דרך חשוב אחר בדרכו האמנותית של פינק היה זכייתו בתחרות לעיצוב האנדרטה לציון 40 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית, שהוצבה ביד ושם בירושלים, ב-1985.


האנדרטה עשויה שישה סלעי גרניט מונומנטליים, המסמלים את ששת מיליון היהודים שנרצחו בשואה, והם מונחים זה על גבי זה ויוצרים חלל פנימי בצורת מגן-דוד. האנדרטה מתנשאת לגובה שישה מטרים, ובמרכזה ניצב כחרב עמוד מנירוסטה.


את האנדרטה בנה פינק באיטליה בעזרתם של מהנדס, מנהל עבודה וצוות עוזרים. כל אחד מששת גושי הסלע הורכב מ־12 לוחות אבן נפרדים, שהולבשו על מבני פלדה, ונשלחו לישראל לצורך הרכבתם. לצד ההיבט הממלכתי של האנדרטה, פינק רואה בה גם סמל לזהותו האישית היהודית-הציונית.


עם זאת, נדמה שסגנון זה של עבודות, ממלכתיות ו"כבדות", אינו החביב עליו ביותר. על האנדרטה הוא אומר בצניעות, "זה לא מעולה, אבל זה גדול, סימבולי ומרשים". ואז מוסיף "והכי חשוב - זכה בתחרות".


בין היתר, עסק פינק במחקר על חומות, ויצר עבודות הקשורות למושג ולמאפיינים האסתטיים של החומה. הוא השתמש בקיר המפריד בין תאי האחסון הגדולים של התחמיץ ברפת, שלידה שוכן הסטודיו שלו. כחלק מהעבודה הוא כתב את תווי "התקווה" על הבטון החשוף, אבל אין לו אשליות, גם לא בקשר לחומת ההפרדה, שבעצם נמצאת לא רחוק מקיבוצו. "חומה היא פתרון זמני. בסופו של דבר, היא תמיד תיפול ותמיד תגרום למי שנמצא בצד השני להיות יותר חכם ויותר מתוחכם כדי לעבור אותה". באותה עבודה הוא לא שכח את הקריצה, והוסיף גם כלב קטן שמשתין על החומה.


אמנם, פינק יצא לגמלאות ("קיבלתי את הכרטיס"), אבל ממשיך ליצור במלוא המרץ. הוא מתעסק גם בציור, בצילום, ויוצר בעוד מיני חומרים, הרבה מהם לקוחים מפסולת של מפעלים. "אין לי משאבים גדולים. אני מנצל חומרים מהג'אנק ויוצר מהם משהו חדש. אני אוהב 'רדי־מייד', ולעתים משתמש בו. למשל, אם יש חלודה מתפוררת, אני מדביק אותה. כלומר, אני משתמש ברדי־מייד כבחומר גלם", הוא אומר. אפילו במחשבים מתעניין ברני, בתוכנה ובחומרה כאחד. בתחום התוכנה הוא שולט בתוכנות גרפיות ועושה בעזרתן מיני ניסויים. כמו כן, חלקי פנימיים של מחשבים ממלאים סט של עבודות שלו.


יש איזה מדיום שלא התעסקת אתו? וידיאו אולי?
"שמע, הכול מעניין! גם וידיאו עשיתי קצת".


אתה בעניינים.
"היום, בעולם האינטרנט זה יותר קל. אני אוהב לדעת מה הולך ומתעדכן. למשל, בימים אלה אני מתכנן אתר אינטרנט לעצמי. אני רוצה שזה יהיה משהו פשוט, בלי יותר מדי אנימציות. אולי אצרף קישור לסרטון ביוטיוב, שיראה את הפסלים הנעים שלי. זה מתבקש, כי הם באמת נעים, וקשה להבין אותם בלי הסרטון. אבל אני מאוד מקפיד על העיצוב של מה שקשור לעבודות שלי, ולא אתן לזה להיות סתם מנופח".
עבודה של פינק
ומה עם דור ההמשך בקיבוץ?
"יזרעאל הוא קיבוץ יוצא דופן, לטובה כמובן. באופן כללי, בשבילי ובשביל אנשי הדורות הקודמים הקיבוץ היה חלום שהתגשם. בשביל הדור השני זה כבר משהו אחר. מי שגדל בעיר רוצה כפר ומי שבכפר רוצה עיר. היום מדינת תל אביב מושכת את כולם. זו משיכה מלאכותית. אף אחד לא רוצה להרגיש שהוא מפקשש. אתה מתמכר לזה, וזה קורה להרבה אנשים".


לא רחוק מהסטודיו ניצבות עוד אבנים שהביא פינק, והן ממתינות לו ולבנו, שיוציאו מהן את הפסל שמתחבא בהן.


האמן והאוצר, פרופסור חיים מאור, אמר בטקס הפתיחה במוזיאון בעומר: "בעידן שבו אנו חיים, כאשר חלק ניכר מן האמנות משקף את התגלמות הרוע בעולם, את החורים השחורים שבצדו האפל של האדם, ברני פינק מציב בפנינו מראות מאבן, כדי שנתבונן בהן ונקבל פרופורציות". פינק מאוד אהב את דבריו של מאור, והתרשם עמוקות מהרגש שהושקע בהם. הוא גם התרשם מהמסוק הפרטי של סטף ורטהיימר, שנחת והביא לאירוע את פטרון גן הפסלים, וכמובן מהאירוע עצמו. "רק שלא היה מספיק אוכל ויין", הוא אומר ומחייך.


בן ממשיך


בנו של ברני, עומרי, שותף לפרוייקטים של אביו, וגם פסל מצוין בזכות עצמו.


הוא ממעט להציג את עבודותיו, אבל במאי 2006 הציג תערוכת יחיד בגלריה הקיבוץ. בחצר הסטודיו פזורים עשרות פסלי אבן בגדלים שונים (חלקם בקנה מידה גדול מאוד), שיצר בשנים האחרונות. רובם נעים על הגבול שבין פיגורטיבי למופשט. בין האנשה חושנית, אירוטית ונשית לדומם, כבד, בזלתי, ארצי.


יניב שפירא כתב על עבודותיו: "'החידה' האצורה באבנים הגדולות מתרככת ומתפענחת חלקית בדגמים הקטנים יותר, העשויים חלוקי נחל. בצורות הזורמות והחלקות, שכאילו גולפו במים, מתגלים האנשים - הנשים - הצורות בקנה מידה של כף יד, ניתנים למגע, להכלה.


פינק מתמודד, מבלי דעת, עם היותו 'דור שני' לאמני האבן הארץ ישראליים (בין המרכזיים שבהם אביו, ברני פינק) - מי שהוגדרו כ'כנענים', ארכאים, בעל זיקה חומרית למקום, קשר לאדמה. אלא שהמוטיבציה המזינה את יצירתו של עמרי פינק רחוקה מלעסוק בשאלות מעין אלו שיוחסו ל'דור ראשון'. היא מתמצה בעיקשות, בהתמדה ובאהבה לחומר עצמו, לפיסול בהיותו פיסול, לאמנות כדרך חיים. כך, מבלי דעת, נמצא לו נתיב עצמאי להיחלץ ממגבלות ההגדרה והניסוח הצרים, הקושרים את פיסול האבן לשורשיות, ללאומיות ולזהות מקומית. אצל פינק, להבדיל, מקבלת האבן ביטוי פרטי, פיוטי, רגיש וכואב".

יום שלישי, 12 במאי 2009

והרי המנשה


על פסטיבל "יערות מנשה" 


גבע אלון (צילום: מיכל שני)
היוזמה הגיעה בעיקר מהצעירים, צעירי מנשה שחיברו יחד קיבוצים, כדי להביא את תרבות הפסטיבלים הקטנים והקהילתיים לפריפריה. הם מתכננים פסטיבל רוק רב-תחומי, ומניחים אבן פינה לבניית אימפריה תרבותית באזור, כך הם מקווים. ובינתיים אחד מייקל ג', מבעליה של חברת התקליטים "איזי סטאר", עושה עלייה ישירה לעין השופט, במיוחד לפני הפסטיבל. נשמע גרנדיוזי? אולי. מסתבר שרק השמים הם הגבול

הפעילות התרבותית השוקקת באזור המועצה האזורית מגידו עולה על גדותיה, ותספק שלושה ימים של פסטיבל רב-תחומי אמיתי, הפונה לא רק לחובבי רוק. הפסטיבל, שמו בישראל "live, צומח, דומם" ביערות מנשה, ייערך בסוף השבוע הקרוב ביוזמה ובארגון של אנשי הקיבוצים עין השופט, רמת השופט, גלעד, מגידו ורמות מנשה ומשמר העמק.

בין "הבקתה" הקסומה של משמר העמק לאנדרטה לזכר חללי הקיבוצים, או בקיצור ב"יער הקיבוצים", הולכים, לשהות מאות ואולי אלפי אנשים מכל הגילאים, וליהנות, כך מקווים, ממוזיקה, מאמנות וממחול בטבע, וכל זה ביוזמה ובהפקה של הקיבוצים משמר העמק, עין השופט, רמת השופט, גלעד, מגידו ורמות מנשה, ובתמיכת המועצה האזורית.


ההפקה

על תחום האמנות הפלסטית בפסטיבל הופקד נטע שפירא מעין השופט, אמן בעצמו. שפירא תכנן שני מתחמים, שיאכלסו יצירות של כעשרים וחמישה אמנים, רובם מהאזור. מתחם אחד יכיל עבודות תחת הכותרת:

"רגישות לסביבה: יער, חורשה, שדה בור", ויציג, לדבריו: "אמנות עכשווית שהולכת רחוק". השני יוקדש לצילום, ותחת השם "יער, חורש: צילומים" יציג בשטח תצלומים בפורמט גדול, על ברזנטים, ולדברי שפירא, ידבר דווקא לאנשים שפחות מעורים באמנות העכשווית.

איפה אתה התחברת לארגון הפסטיבל?
שפירא: "כבר בפגישת המייסדים. המטרה המוצהרת של הפסטיבל היא להביא אמנות עכשווית מגוונת למה שהיה פעם התיישבות עובדת, והיום נקרא פריפריה, יצירת הזדמנויות לאמנים מקומיים ויצירת פעילות קהילתית".


כלומר, שיתוף הפעולה בין הקיבוצים.
"כן, חיבור בין הקיבוצים זה חלק חשוב של הפרויקט, ועד כה זה עובד לא רע. בין היתר, מדובר בקיבוצים שלא חלקו מוסד חינוכי משותף אף פעם, כך שההיכרות לא תמיד טובה. עכשיו אנחנו נהנים לשתף פעולה. יש מקום לשיפור, אבל המטרה שלנו היא לבנות פרויקט לשנים, כך שהפעם הראשונה היא רק פיילוט. אחרי הפסטיבל הראשון נסיק מסקנות, ונחליט אם זה הפורמט הנכון, העונה הנכונה וכדומה".

את אילן יערן מגלעד, בן 31, שאחראי (יחד עם דגן קרני ממשמר העמק) על ההקמה ועל התפאורה, פגשנו בשטח, עם חבר'ה מקיבוצים נוספים.

טל
יערן, שגדל בקיבוץ, שטעם מן החוץ ובקרוב יתקבל לחברות, החל כבר לעבוד במרץ, כשבועיים לפני הפסטיבל. בשבוע האחרון הם בשטח יום יום, ויחד עם שותפיו ינהלו ביחד את העבודה. ליערן נסיון קודם בתחום, כשעבד בפסטיבל סגול ובאירועים בקיבוץ.

שלום בין העמק להר

"אנחנו רוצים להביא אמנות ומוזיקה שתאתגר את הקהל המקומי", אומרת טל ארגוב, תושבת משמר העמק. ארגוב, 25, היא מבית השיטה במקור, וכיום עובדת במכבסה בקיבוץ ולומדת צילום בתל אביב. אנחנו משתדלים לתת ייצוג לאמני האזור וגם ליוצאי קיבוץ שחיים בתל אביב.

את ארגוב, כמו גם פעילים מרכזיים נוספים, פגשנו בצהרי היום במשרד התרבות של משמר העמק, שמרכז נתי וירבה מהקיבוץ. וירבה הוא גם המנהל האמנותי של הפסטיבל כולו, ואחראי גם על תחום המחול. ארגוב מופקדת על בימת המוזיקה המרכזית.


היא ועומר דיין מספרים, שמנקודת מבטם הפסטיבל נולד למרות העוינות ההיסטורית בין "העמק וההר", ומתייחסת למסורת היחסים בין משמר העמק לעין השופט.
ארגוב מספרת שלה זה נראה כמו התנגשות בהתחלה, אבל אחרים טוענים שמדובר בפולקלור מקומי לא מזיק.

עומר (צילום: מיכל שני)
ארגוב אחראית על בימת המוזיקה הגדולה, שבה יופיעו "שמות גדולים", כמו רמי פורטיס וגם גבע אלון ה(כמעט) מקומי. היא מספרת כי הטעם המוזיקלי שלה הוא זה שהרכיב את הרשימה, וכי היא יצרה פסטיבל שבו הייתה מעוניינת גם להשתתף.

אי אפשר בימינו בלי התייחסות להיבט האקולוגי. איך מאות מכוניות ואלפי מבקרים ישמרו על הסביבה?
ארגוב: "אנחנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם האחראי על המרחב הביוספרי. מדובר על פסטיבל שהוא של אנשי האזור ולמען האזור, כך שלא תהיה פה אפשרות לחפף מסיבות של רחוק מהעין ורחוק מהלב. אנחנו הרי חיים פה. מתחם האמנות עוסק בעניין באופן ישיר, ולמעשה, הפסטיבל פונה לקהל עם מודעות סביבתית גבוהה. זו גם אחת הסיבות שאנחנו 'הולכים בקטן' יחסית, ולא מגייסים ספונסרים. האחריות בידיים שלנו".


בביקור במקום, שבועיים וחצי לפני החגיגות, לא נראתה התרחשות מיוחדת פרט לצעירי משמר העמק שהחלו בהכנות להקמת התפאורה ב"בקתה".

"אלה שרידים ממחנות הצופים שנערכו כאן ביער", הם מצביעים על אובייקטים גדולים שעשויים עץ ובד. "זה עיקרון שמנחה אותנו בבניית התפאורה, למחזר ולעבוד עם הסביבה".
הסאונד והתאורה בבימה הקטנה מגיעים מהפאב של עין השופט, ומנהלה האמנותי ובכלל הוא עומר דיין.

האושיה

לעומר דיין מעין השופט, בן 35 ודמות מוכרת באזור (וגם בארץ, עקב עיסוקיו בתקשורת - רדיו קול רג"ע, העיר, ynet), יש עוד חלום שעומד להתגשם בקרוב, מלבד מהפסטיבל, שהוא אחד המפיקים שלו; התוכנית, שכבר קורמת עור וגידים, תתחיל עם סנונית ראשונה שתגיע כבר בסתיו הקרוב, אם הכול יילך חלק.

מייקל גולדווסר, יהודי אמריקני בעל רזומה מרשים בתחום המוזיקה הפופולרית, עושה עלייה ומגיע עם משפחתו לעין השופט, וכל זה ביוזמתו של דיין הפעלתן. גולדווסר, המוכר בקרב חובבי הדאב (מוזיקה שמושפעת מהרגאיי הג'מייקני) כמייקל ג'י, הוא מבעליה של חברת התקליטים "איזי סטאר". נבחרת ה"אול סטאר" שלהם אחראים לאלבום מחווה ל"צד האפל של הירח" של פינק פלויד, שהפך ללהיט גדול בשנים האחרונות.

גולדווסר גדל בניו יורק, ועסק במוזיקה מגיל צעיר. השחקן עידן אלתרמן מספר בבלוג שלו, כי הכיר את גולדווסר בתיכון במנהטן, וכבר אז עפו ניצוצות של ציונות מהמוזיקאי הצעיר.
דיין מספר, שגולדווסר הוא כבר בעל משפחה, ואחרי שפנה אליו הביע עניין בגידול ילדיו באווירה כפרית וציונית.

לדברי דיין, עין השופט מחזיקים גם כך באולפנים שונים (הקלטות, וידיאו וגרפיקה), ומוזיקאי שהוא גם מפיק יכול לתת דחיפה רצינית. דיין מתכנן למנף את בואו כדי "להפוך את המקום לאימפריה". העניין כבר נדון במוסדות הקיבוץ והתקבל בברכה עד כה. בקרוב יתברר, אם זה סופי ונדמה שדיין מאמין שאחר כך רק השמים הם הגבול.

הבקתה

דיין גם אחראי על בימת המוזיקה הקטנה. פרט לבימת המוזיקה המרכזית, שבה יופיעו "השמות הגדולים", מכינים אנשי הפסטיבל גם במה קטנה, וכנהוג בפסטיבלים מהסוג הזה, יופיעו בה אמנים פחות מוכרים, וגם ינגנו יחד במה שנקרא ג'אם, כלומר הופעה חיה מאולתרת ומתמשכת.

המיקום הנבחר הוא "הבקתה" ש"שייכת" למשמר העמק, ומוכרת בקרב טיילים ואנשי האזור. מדובר בבקתת עץ ואבן הניצבת על צלע ההר, בנויה משני מפלסים ומכילה גם מרפסת גדולה. הבקתה לא מצוחצחת אבל במצב סביר בהחלט, ביחס לבית שעומד באזור פראי ושומם, ולמעשה, פתוחה לכל מבקר. אבל מסתבר שזה "לא בא לה" בקלות.

תרצה ואורי אמבר ממשמר העמק חתומים (בתוספת הכינוי "האכפתניקים") על דף הסבר המצוי במקום. עיון בו מגלה, כי זו היא לא הבקתה הראשונה שנבנתה על ידי ולמען חברי הקיבוץ, אלא האחרונה בשושלת מפוארת של בקתות דומות שהוקמו, במקומות אחרים מסביב לקיבוץ, מאז 1974.

הראשונה הוקמה על "הר החלק" לזכר אורי ארבל, שנפל ביום כיפור, ונשרפה עקב רשלנות מטיילים. את השנייה הקימו ב-1979, לפי הכתוב, עומרי מאיר ועוד חברים, והפעם הם בחרו את "הר האיילות". גם היא נשרפה בנסיבות דומות. את השלישית מציינים המחברים כ"יפה ביותר", והיא גם נשרפה הכי מהר, ממש ביום שגמרו לבנותה. זה היה ב-1982.

שנה אחר כך הוקמה הנוכחית, הפעם בעצת המתכננת סוזי בז, כשהקומה הראשונה עשויה מאבן מקומית. היא אמנם הוזנחה במשך כמה שנים, אבל ב-2002 שופצה לכבוד חג ה-80 של הקיבוץ, ועד שורדת במצב לא רע.

בסוף הדף מבקשים ה"אכפתניקים" (באמצע שנות השבעים לחייהם), להמשיך ולשמור על הנכס. אולי הפרק החדש בתולדותיה, כבימת המוזיקה הקטנה בפסטיבל, יוסיף לה הכרה ציבורית רחבה יותר וחוסן.

הבקשה

(או: הזדמנות להשוות את הפסטיבל הזה לשני אחיו הבוגרים "אינדינגב" ו"חוצמזה" המצוינים, שלוקים בכמה בעיות זהות שכדאי לחדד)

הצלחתו של הפסטיבל, לדעתנו, וזאת אולי גם בקשה שנשלחת אל מארגניו, היא שתעשו קצת פחות רעש מאורגן כדי לפנות מקום ליצירה אישית שקטה.

פסטיבלים גדולים, המבוססים על מופעי מוזיקה ומיועדים לצעירים ולמשפחות שלא מפחדות לישון באוהל, נפוצו משנות השישים בארצות הברית, ונפוצו בכל העולם המערבי. "וודסטוק" הפך כמובן למפורסם ביותר, אבל כבר אז היו שטענו, כי מדובר בקהל יעד שמורכב מצעירי הבורגנות הלבנה. בפסטיבל, שנערך לציון 30 שנה למקורי, כבר היה ברור שמשהו רע מאוד קרה, התאגידים השתלטו באופן סופי, והצעירים הביעו את זעמם על ידי התפרעות כמעט מאורגנת.

גם בארץ זה קרה, והדרך מפסטיבל נואיבה הנאיבי, דרך לילות האהבה הנעימים בצמח ופסטיבל ערד המופלא, ועד לדחיקתם המוחלטת על ידי מפלצות הקיץ של קוקה קולה, מוטורולה וכדומה, נראית בדיעבד די קצרה.

אבל במקביל צמחו פסטיבלים של מוזיקה עצמאית, שפונים לקהל מבוגר יותר, ומשתדלים להתרחק מהאווירה המסחרית והפסיבית של הפסטיבלים הגדולים.

הפסטיבל הקרוב ממשיך קו מבורך זה, שכבר החל באופן אפילו פחות ממוסד ב"אינדינגב" וב"חוצמזה" המצוינים. השניים, שיחגגו השנה פעם שלישית, הם קטנים ולא נערכים בחסות תאגידים; הם מלבים סצינה מקומית (גם ברמה המוניציפלית וגם בזו הלאומית), שגם ככה פורחת, אבל כמו כל דבר טוב הם נוטים לשכפל את עצמם. רשימת המופיעים נראית לפעמים מועתקת מפסטיבל אחד לשני, וגם התחרות הסמויה ביניהם גוברת, מן הסתם.

לפעמים, נדמה שלרוב, האלטרנטיבה שהם מציגים מתחילה ונגמרת בעולם המוזיקה, ולא חורגת לתחומים אחרים. בדומה ל"ברנינג מן", גם מפיקי הפסטיבלים הנ"ל חרטו על דגלם יצירה עצמאית, ואף נוטים לעודד יצירה אישית וספונטנית של אורחי האירוע. אלא שהעומס הבלתי אפשרי על חוש השמיעה (שתי במות לא רחוקות אחת מהשנייה), הצפיפות של האירועים שמתרחשים על הבמה, (הופעות ללא הפסקה כמעט), ואפילו התכנון הפיזי של הפסטיבל והעובדה שכוחות משטרה דואגים לתנועת הקהל, מעיקים על היכולת ועל הרצון ליצור יצירה ספונטנית.

אלטרנטיבי
נתי

צמחונות, או דבקות באוכל פשוט ואורגני, היא הלך רוח חדש, מרענן ומאתגר בקרב אוכלוסייה צעירה, ודווקא פסטיבלים מהסוג הזה יכולים לעזור בטיפוחה. למשל, ב"חוצמזה" היה אמנם מטבח צמחוני וגם הזדמנות מיוחדת: רוב הקהל נאלץ ללכת ברגל כברת דרך לא מבוטלת עד שהגיע לפסטיבל. אך ב"אינדינגב" הקו הזה כבר החל להיטשטש, המארגנים כבר שמחו לארח לצד המוזיקה והאוכל הצמחוני הבריא גם דוכני נקניקיות. נראה, שלהקות של רוק והיפ הופ ערבי, תופעה של ממש בעולם המוזיקה העצמאית בישראל, לא נראית למארגנים חשובה דיה, ולא באה לידי ביטוי בפסטיבל הקרוב.

אבל מעל הכול, ובזה חוטאים בעיקר מארגני "אינדינגב" המוכשרים (אגב, שניהם בנים גאים להתיישבות העובדת), אפשר לציין את חוסר המקום הראוי שהם נותנים ליצירה ספונטנית.
ההשוואה לפורמט של פסטיבל אחד חדש, יחסית, בארצות הברית, ה"ברנינג מן" ("האיש הבוער"), מתבקשת ונובעת מפרסומי הפסטיבל.

ב"ברנינג מן" אין תוכנית אמנותית, אין במה ואין קהל. כולם משלמים ונכנסים כאחד האדם, ומוקדי המשיכה הם התארגנויות עצמאיות, שאינן מחויבות לאף עורך, אוצר או קהל. התוצאה המתקבלת היא ערב רב של אמנים, שהם גם הקהל של עצמם, ואירועים שכלל לא ניתן להגדיר אותם כשייכים לסוגה מסוימת.

ההזנחה

האנדרטה המרשימה, בלב אזור הפסטיבל, שתכנן סלו שאול לזכר חללי הקיבוצים, ונחנכה לפני כשנתיים, כבר זכתה למקום רב בעיתונות, ולא רק למקום של כבוד. עכשיו, כשיש גדר שמונעת את כניסת הבקר, ואין מה שיטנף ויחלל את שטח ההתייחדות, אולי הגיע הזמן להשלים את המלאכה ולקבוע את הלוחות שעליהם חקוקים השמות? בינתיים, הם מתמלאים בכתובות גיר לבן על ידי מבקרים ערבים. מראה נחמד כשלעצמו.

יום שישי, 8 במאי 2009

חדר אוכל עכשיו




היפר ריאליזם בשירות המהפכה. ציור של שושי חורש

התערוכה המרכזית של האירוע "חדר האוכל כמשל" ממוקמת בחדר האוכל של קיבוץ יפעת שחדל ממלאכתו, כשהוא מלא בשולחנות ומתפקד עתה כחלל תצוגה לתערוכה. הנה חמש עבודות של חמישה אמנים ואמניות 



מאות אנשים היו בפתיחת התערוכה "חדר אוכל כמשל" ביפעת, והם מדווחים על תערוכה מוצלחת ומרגשת. "בכל פינה ניתן היה לשמוע אנשים שמתדיינים על חדרי האוכל והקיבוץ והערכים ומעלים זכרונות", מספרת מיכל שכנאי, אוצרת התערוכה. "אני חושבת שהצלחנו ליצור אירוע תרבותי אחר , אשר מקרב את הקהל לאמנות, ולנושא התערוכה - חדר האוכל כמשל לקיבוץ ולחברה כולה. בניגוד לתערוכות אחרות - התערוכה הזאת לא באה לייצר מבט ביקורתי מלמעלה, אלא לחשוף את הקהל לשלל חוויות ועמדות , ובכלל לחוויה הכוללת שמייצר חדר האוכל".
האירוע בעיצומו, ולקהל נותרו עוד שלושה ימים להתרשם מעבודות של יותר מ-40 אמנים המציגים את "חדר האוכל שלהם".


על אותו סרט צילום

אילת. חינוך באמנות (כל התצלומים: סיון שדמון)


אברהם אילת

ב-13 בחודש יוני, 1974, היה האמן אברהם אילת חבר שמיר, ובאחד הימים קם בבוקר לעבודה בחדר האוכל, וגילה את שאריות ליל אמש. הסתבר, שהוקרן במקום הסרט השבועי, והלכלוך נשאר על כנו - בדלי סיגריות וקליפות גרעינים בכל מקום.
אילת, שהחליט לבצע "חינוך באמנות", אסף את כל השאריות ופרש אותן לעיני כול על כמה שולחנות. הוא תכנן, שחברי הקיבוץ יגיעו לארוחת בוקר בציפייה לחדר אוכל נקי, ובמקום זאת יגלו את המיצב, שכולל את שאריות ליל אמש, מה שאולי יגרום להם לתקן דרכיהם בהתאספות הבאה במקום.
הוא הוסיף עוד נושא, שכנראה, היה טעון באותם ימים. תחת הכותרת "כל השיטות לתפוס מקום" הוא תלה מהתקרה כיסא חדר אוכל, ליפף אותו פה ושם בחבלים ובניירות לניגוב ידיים. כנראה, אז היה צפוף בחדר אוכל של שמיר. אילת אף שרבט הזמנה לתערוכה, בעברית ובאנגלית, ותלה אותה בכניסה לחדר האוכל, וגם שלף את המצלמה שלו ותיעד את כל זה.
אבל הגורל שיבש את תוכניותיו. אותו בוקר היה הבוקר הנורא, שבו חדרו מחבלים לקיבוץ, השתלטו על המכוורת, ונעצרו בדרכם להגיע לחדר האוכל. שלוש חברות (שושנה גלילי, עדנה מור ויהודית סינטון) נהרגו, וחילופי האש הותירו פצועים וקיבוץ המום ושותת דם.
אילת, שהמשיך ותיעד את האירועים במצלמתו, מציג עתה ביפעת, פרט לשחזור המיצב ה"מלוכלך", גם תצלומים נבחרים מתוך סרט הצילום, שתחילתו בתערוכה המאולתרת שלו וסופו באירוע הטרגי. "הכול סבב אז סביב חדר האוכל", הוא אומר, "המחבלים ידעו שזה מקום התכנסות והיו בדרכם לשם".

תבנית נוף מעמד הפועלים/ות
שושי חורש

"שושי חורש, חברת קיבוץ הזורע, נזקקת לסגנון ריאליסטי, כשהיא באה לצייר 'נופים של מעמד הפועלים'", כתבה טלי תמיר על עבודותיה של חורש, כשהציגה בתערוכה "שבת בקיבוץ", במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן ב-98'.
"המבט שלה לא פונה אל השדות והמרחבים. הוא כלוא בתוך תבנית נירוסטה מבהיקה, לאחר שנשטפה במכונת הכלים בחדר האוכל בקיבוץ, בוהק נירוסטה מתעתע ויוצר 'פסי' שקיעה זוהרת, וקווי אופק עמומים. כמו ציור של רותקו, או כמו נוף רומנטי, אופקי, של 'הנזיר מול הים'.
"הפועלים, מאמיני 'דת העבודה', החווים את הטבע ואת האדמה בסוג של תודעה מפותחת, הפכו למעמד פועלים העמל בתורנות מטבח, אינו מרים את מבטו מעל גובה התבנית, ומתנחם בנצנוציה האירוניים של הנירוסטה. פרפרזה מקברית על השורה השירית, 'האדם הוא תבנית נוף מולדתו'. הנוף, אחוז בשתי ידיות, הפך לחפץ, נארז בתבנית, ניתן למסחור כ'נוף של מעמד הפועלים', נוף פטה מורגני, מתעתע, אשלייתי לחלוטין".
עבודות דומות מציגה חורש גם הפעם, ובהן ציור היפר ריאליסטי של תבניות נירוסטה בוהקות, זכר לשנות עבודתה במטבח בקיבוצה.
"בכלל עשיתי אותן בזמן שעבדתי במכבסה", מספרת חורש, "אבל גם הייתי שנים במטבח, ואני מניחה שיש קשר ישיר ל'נוף' שראיתי שם יום יום".
חורש עצמה הוסיפה הפעם בטקסט הנלווה, כי האפור הוא סוג של הצהרה למצב רוח של דכדוך ושל אופקים חסומים לה ולקיבוץ ובכלל. "המהפכה שכבר לא תבוא או זו שנכשלה", היא כותבת.
אבל דווקא באמנות היא מגלה את התקווה. "אמנות לא אמורה לשמש רק נחמה, משהו יפה כדי להסיח את הדעת, אלא צריכה לעורר ולהסיט את תשומת הלב למובן חיובי של החיים".
כאמור, כשציירה את הציורים האלה, עבדה במכבסה, אבל היא צברה גם ותק רב במטבח.

יש משמעויות מגדריות גם לדיבור על מעמד במקרה הזה?
"לא משהו מודע. כשציירתי את הסדרה, לא הייתי במודעות לאפליית נשים. אבל ברור שאפשר לקרוא את זה כך, וברור שבקיבוץ, כמו בעולם החיצוני, נשים נזרקו ונזרקות למקומות האלה, של העבודות ה'נמוכות', בשירותים וכדומה. הדגש שלי לא היה מגדרי דווקא, אלא כוון באופן כללי למעמד הפועלים והדפוקים, מכל המינים. אמנם האזכור של מרקס בכותרת נעשה באירוניה ובקצת הומור, כמובן, אבל אני כן מאמינה בתפקיד של האמנות כמשחררת ומשנה מציאות מקפחת".
בינתיים, היא מתכננת שינוי של המטבח הפרטי שלה בדירה בקיבוץ, ובין היתר, פותחת בו חלון. "חיפשתי קצת חומרים באינטרנט", היא מספרת, "ומצאתי שלפי בדיחה אחת, חלון המטבח הוא השקפת העולם של האישה".


מקומות קבועים

 תרצה כפרי והפינגווינים. מבטים ננעצים

תרצה כפרי

גם העבודה של תרצה כפרי הזכירה לי בדיחה. "כשהקימו את הקיבוץ היה מחסור בסכינים, וסביב שולחן חדר האוכל החברים היו מעבירים סכין מיד ליד, וכל אחד היה חותך את המנה שלו ומעביר הלאה", מספר חבר ותיק מדגניה א' (בסרטו של יצחק רובין "הקרב האחרון על דגניה"). "כמה שנים אחרי, היו אומרים שיש כבר סכין לכל אחד, ומה שמועבר מיד ליד ונחתך זה דווקא החבר".
בעבודה מוצגות בובות קריקטוריות של פינגווינים היושבים סביב שולחן, שעליו שוכב פינגווין כמוהם, אבל חשוף ופגיע יותר. "חכה עשרים שניות", אומרת תרצה, שגדלה בכפר מכבי, חייתה בגבעת חיים וכיום חיה במושב רם און שבחבל תענך, ומחזיקה סטודיו.
"אני זוכרת את רגע העזיבה של גבעת חיים", היא מספרת, "אחד מחברי הקיבוץ עמד ליד מכונת הלחם ואמר, 'מעכשיו תצטרכו לחתוך את הכיכרות בעצמכם...".
אחרי 20 שניות הפינגווינים מזיזים ראשם בבת אחת, ושוב דוממים. המהירות והפתאומיות של התנועה מבלבלות ומזכירות את אחת מתופעות העדר, שמתבטאת לפעמים ביתר שאת בחדר האוכל, כשנכנס מישהו מסקרן בדלת, והמבטים ננעצים בו.

 מסתכלים עליי

סודאי בסטודיו. מסתכלים עליה


מרב סודאי



האמנית מרב סודאי גדלה בנהריה, והיום חיה בגבת. כנערה, שהייתה חברה בשומר הצעיר, היא זוכרת היטב את הקיבוצים שאליהם נשלחו היא וחבריה למחנות עבודה, ובעיקר זוכרת את חדרי האוכל. "ההרגשה הזאת שמסתכלים עליך, זה משהו מאוד חזק", היא אומרת בסטודיו שלה בגבת, שם היא יוצרת וגם מלמדת ציור.
היא הגיעה לגבת לפני ארבע שנים, בעיצומה של קריירת אמנות ענפה בארץ ובחו"ל. היא ובן זוגה רון חיים בקיבוץ כחברים ("מרגישה חלק מהקהילה") ומגדלים שני ילדים. הוא עובד במפעל והיא עוסקת באמנות, לא רק בקיבוץ ולא רק בעמק, אלא גם בתל אביב ובחו"ל.
נדמה, שהיא מאוד אוהבת את הקיבוץ, את האזור, ובכלל את ה"בועה ההתיישבותית", כפי שהיא מכנה אותה. "יש משהו מיוחד בבועה הזאת", היא אומרת, "ואני שמחה שאני חלק ממנה".
בניגוד לצעירים אחרים שחזרו לקיבוץ, משפחתה הצעירה הגיעה לגבת כדי להישאר, ועדיין, היא אומרת, מסתכלים עליה כשהיא נכנסת לחדר האוכל. כנראה, משום שהיא לא סועדת קבועה במקום, אלא מגיעה רק לעתים, בעיקר כשיוצא לה ולבעלה להיפגש שם.
"מסתכלים עליי", כך היא קראה לעבודות שלה, שעשויות ממגשי פלסטיק של חדר האוכל, שעליהם מוטבעים תצלומים ישנים מחדר האוכל של גבת, בעיקר של נשים העובדות במטבח. פה ושם מציצה עין מתוך המגש, ולפעמים המזלג נראה כמעט כאילו הוא ננעץ בה.
אסף קצין, "צלם הקיבוץ", סרק תצלומים מהאוסף בארכיון, ובהם השתמשה סודאי.
"ראיתי את ה'קול הקורא', ולא חשבתי שיש לי 'זכות' להביע את דעתי או להשתתף", היא מספרת על תחילת התהליך. "אבל אז חשבתי שהם פרסמו זאת כקול קורא לכל אחד, והבנתי שאני יכולה לעשות עבודה טובה, גם אם לא עברתי את החוויה במלוא עוצמתה.
מיכל (שכנאי) פנתה אלי, והתחלתי לגלגל את הרעיון".
לסודאי, שלמדה באוניברסיטת חיפה שני תארים באמנות וביצירה. היא מספרת שגילתה, כי בגבת הסיפורים על הקיבוץ הישן נמצאים כל הזמן ברקע. "החברים כל הזמן משווים את אז להיום; ההפרטה בעיצומה והעצבים פה עדיין חשופים. אנחנו עדיין בשלבים של ניסוי ותהייה, ולא ברור לכולם מה התוצאות ומה השינוי".
מבחינתה, המגש מייצג "משהו ממוסגר, כתום בצדיו, מאפשר מקום למרפקים, לאינדיבידואליות". ועל אותו משטח היא החליטה להדפיס גם ברקוד, שמסמל יותר מכל את השינוי.
היא מתוודה, שלאט לאט הבינה ש"נדבקה", וגם היא מסתכלת על זרים בקיבוץ, מתוך הצורך לסווג - של מי אתה, למי באת, למי אתה שייך.

 פסנתר נופל בין הכיסאות

הפסנתר. קם לתחיה


אדם קלדרון

אדם קלדרון מפחד מהרגע שחדר האוכל בקיבוצו יפסיק לעבוד. זאת אף על פי, שזה כמה שנים שהוא שוהה בעיקר בברלין (שם עסק באמנות, בעיקר בווידיאו ארט, וגם יצר אלבום מוזיקה אלקטרונית עם תזמורת של 80 נגנים, שבו הוא גם שר). הוא בן 27, ועבודת הווידיאו שלו מציגה בחלק אחד את חדר האוכל ההומה של קיבוצו, בארי, ובחלק השני של המסך מתעמלת שברירית מקפצת על קורה.

אז מה יקרה אם היא תיפול?
"זה מה שיקרה", הוא אומר, ואז משתתקת המיית חדר האוכל בעבודת הווידיאו. המתעמלת ממשיכה בקפיצותיה על הקורה.
קלדרון מנסה להפיח חיים בחלל השומם (בדרך כלל) של חדר האוכל ביפעת, ולצורך כך הוא השתמש גם בפסנתר הכנף שנמצא בחדר האוכל, והוציא ממנו רצועות נייר אדומות, שנשפכות, כמו מוזיקה בסרט אנימציה, מתוך חלל התהודה של הפסנתר המוזנח.
"לא רק ביפעת עומד פסנתר גדול בחדר האוכל. זה היה הרי סטנדרט, ואחד כזה היה עומד כמעט בכל חדר אוכל, ומשמש את המוזיקאים השונים, החובבים וכמובן המקצועיים, בערבי חג ובאירועים אחרים".
מסתבר, שבעוד חדרי אוכל שנזנחו עומד פסנתר כזה, ונדמה שאם חדר האוכל המשתנה הוא משל לשינוי שקרה, קורה ויקרה בקיבוצים, הפסנתר הזה הוא מרכז המשל.


ילין, קלדרון והטקסט. לבחור שולחן

 התלבטות יומיומית
זיוה ילין




לאותו חדר אוכל (בארי) מתייחסת גם זיוה ילין, אמנית ואוצרת שמציגה אף היא בתערוכה. ילין,שמנהלת את הגלריה המצוינת בקיבוצה,בחרה את החלונות כדי לספר על מה שקורה לה יום יום, רגע אחרי שהיא עוברת את הסרט הנע של ההגשה ורגע לפני שהיא מתיישבת לשולחן.
"אני עובדת לבד ובאה לאכול לבד, ולכן אין לי שולחן קבוע וחברה קבועה בארוחת צהריים. לרוב, אני עומדת עם המגש ביד ומסתכלת מסביב, מנסה להחליט באיזה שולחן לבחור. לפעמים, אני מתיישבת לבד ומעמידה פנים שאני קוראת בעיתון, כדי להיראות עסוקה. לפעמים, אני מוצאת מקום בשולחן עם חברים, ולעתים, מסתבר שהחברות עסוקות בישיבה מטעם מקום העבודה, ואני נאלצת לעבור שולחן. בקיצור, זו התלבטות קשה ויומיומית".
את הסיפור, בזמן הווה, היא רושמת על החלונות בעזרת אותיות שבלוניות, משפט קצר על כל חלון, כך שהטקסט מקיף את כל חדר האוכל, ובעצם, את כל הקיבוץ היפה שנשקף מהחלונות.

פורסם ב"הדף הירוק", 5.09 

חפש בבלוג זה